Detta ska du undvika – om du drabbats av IBS

Viss mat är särskilt dålig om man har problem med mage och tarm.
Här är kosten du bör undvika – och den oväntade hjälpen från Norge.
– Tabletten Peptid+ bidrar till att skapa balans i tarmfloran, säger överläkaren Olav Høstmælingen.

Prova Peptid+ GRATIS* mot dina mag- och tarmproblem

Många svenskar har återkommande problem med tarm och mage, för upp till 25 procent är obehagen så stora att de får diagnosen IBS (Irritable Bowel Syndrome).
– Exakt vad som orsakar IBS vet inte läkarna, men man vet att viss mat kan påverka personer med IBS mer negativt än andra. En teori är att dessa personers bakterieflora inte är i balans vilket gör att maten lättare orsakar gaser och därmed smärtor, säger Olav Høstmælingen och fortsätter:
– Man har också gjort kliniska studier som pekar på att IBS-patienter har mer vätska i tarmen efter måltid än personer utan problem. Det kan ha att göra med att personer med IBS har en försämrad tömning av tunntarmen, men några exakta bevis för detta har man inte funnit.

Ät havregrynsgröt
Mat som visat sig kunna ge problem för IBS-drabbade är rik på laktos, fruktsocker, gluten, xylitol och kost med svårsmälta fibrer.
– Om man har IBS lär man sig ganska snabbt vilken mat som man ska undvika. FODMAP (se faktaruta) ger också en bra fingervisning om vilken mat man tål och inte. Havregrynsgröt är en näringskälla många med IBS tål väldigt bra och många läkare brukar rekommendera just det.

Norska succémetoden
I Norge har personer med mag- och tarmproblem kunnat finna hjälp i Peptid+. Tabletten innehåller laxpeptider och bakteriekulturen Bacillus Coagulans, som i USA har patenterad effekt mot IBS (se faktaruta).
– Tabletten kan verka direkt mot en del av den mat som IBS-patienter reagerar negativt på. Bacillus Coagulans kan exempelvis verka mot bakterier som orsakar gaser och främjar produktionen av B-vitamin i tarmen. Laxpeptiderna bidrar med tillförsel av viktiga aminosyror och de små bioaktiva peptiderna kan ha betydelse för patienter med IBS.

* 30 dagars prova på-paket för 0 kr – endast 49 kr i frakt

Detta är FODMAP

  • En kostbehandling som har sitt ursprung vid ett universitet i Australien. Förkortningen står för Fermentable, Oligo-, Di-, Mono-saccharides and Polysols och syftar på kolhydrater som kan påverka mage och tarm. Eftersom de jäser lätt kan de snabbt orsaka gaser och smärta.
  • FODMAP delas upp i fyra kategorier: fruktos, laktos, sockeralkoholer (exempelvis i tuggummi) samt oligiosackarider (finns exempelvis i bönor och lök).
  • Behandlingen görs i tre steg där man i första steget eliminerar viss mat i flera veckor, för att magen ska lugna ner sig. I steg två återförs vissa av de uteslutna livsmedlen i små mängder. Tredje steget syftar till att återföra mat som inte varit tillåtet, detta för att se vilka livsmedel som mage och tarm klarar av, och för att man inte ska eliminera livsmedel i onödan.

Detta är Peptid+

  • Peptid+ är ett unikt kosttillskott med rena och säkra ingredienser som testats grundligt och är baserat på forskning.
  • Tillverkas endast från norsk lax av högsta kvalitet.
  • De viktigaste ingredienserna i Peptid+ är laxpeptider och Bacillus coagulans. Peptiderna är kluvna fiskproteiner, som utvunnits (hyrolyserats) från fiskprotein.
  • Har positiva effekter för mage, tarm och matsmältning. Andra positiva effekter är viktreglering och muskelbyggande egenskaper.

Relaterte artikler

Ny IBS-studie: ”Resultatet är uppseendeväckande”

IBS-patienters tarm släpper igenom bakterier annorlunda än hos friska personer, visar en ny svensk studie. Överläkaren Olav Høstmælingen menar att ett norskt preparat kan hjälpa dessa patienter. – Peptid+ gör…

Därför får du ballongmage – är vanligaste problemen

Mat som kan ge ballongmage: – Mejerivaror (främst vid känslighet mot laktos) – Fikabröd gjort på vetemjöl (vid intolerans mot gluten). Använd havre. – Produkter rika på stärkelse och svårsmälta…

Medlet kan hjälpa dig att få plattare mage

Peptid+ är tabletten som gjort succé mot mag- och tarmbesvär. Eftersom den innehåller laxpeptider kan den också hjälpa till med viktkontrollen. – Vår förklaring till viktnedgång hos flera användare kan…

Nya metoden mot IBS: Laxpeptider

I Norge har kosttillskottet gjort succé och ett av dess aktiva ämnen har patent mot IBS i USA. Men hur fungerar egentligen Peptid+? Här är svaret. – Sedan tidigare är…

Efter 30 års plågor – så fick Pia hjälp med magen

Hennes mage och tarmar krånglade i 30 år – tills hon hittade Peptid+. Nu har Pia Söderqvist från Ryd i Småland äntligen fått bukt med problemen. – Nu mår jag…

Så åldras du med stil!

”SLUTSATSEN ÄR alltså att jobbet måste ske inifrån. Både kosten och en bra miljö i tarmen är lika viktiga. Utvändig rengöring av huden är också viktig, men kom ihåg att allt…