Fem vägar till en bättre tarmflora

Våra tarmar har större betydelse än vad forskarna tidigare trott. Här är fem tips till en bättre tarmflora – och norska Peptid som kan hjälpa dig.
– En välfungerande tarm skyddar oss och hjälper kroppen ta upp näring, säger experten Olav Høstmælingen.

Mag- och tarmproblem? Prova Peptid GRATIS* nu

Visste du att ungefär 80 procent av vårt immunförsvar utgår från tarm och mage? Därför är det viktigt att hålla den delen av kroppen så kry som möjligt, menar Olav Høstmælingen:

– Kort sagt är mag- och tarmsystemet källan till vårt liv, äter vi inte så dör vi. Äter vi balanserat får vi i oss tillräckligt med näring, vilket ger en balanserad tarm och mage.

Hjälper kroppen nyttja näringen
Vägen till en bättre tarmflora behöver inte vara krånglig, följer man fem enkla tips (se nedan) är mycket vunnet. Och Høstmælingen pekar på att tarmflorans betydelse inte nog kan understrykas:

– Den goda tarmfloran har en mängd enzymer och hormoner som bidrar till nedbrytningen av maten och gör att kroppen kan utnyttja näringen fullt ut. Har man en dålig bakterieflora klarar kroppen inte av att tillgodogöra sig all näring, dessutom kan en dålig bakterieflora i längden skada tarmen och göra så vi lättare blir sjuka och får kroniska besvär.

Fem sätt att hjälpa tarmfloran enligt Olav Høstmælingen

1) Ät rätt mat
Frukt, grönsaker, fisk, nötter, hela gryn och fiberrik kost är precis det våra tarmar behöver. Havregrynsgröt är faktiskt bland det bästa vi kan få i oss.

2) Ät fermenterad mat
Yoghurt, kefir, och surkål är exempel på livsmedel som innehåller mjölksyrabakterier och som våra kroppar mår bra av. Mjölksyrabakterierna stärker tarmväggen och tränger undan ovälkomna bakterier.

3) Ät probiotika regelbundet
Den norskproducerade tabletten Peptid innehåller laxpeptider, bakteriekulturen Bacillus coagulans, svart rättika och även vitaminer som har visat sig skapa en balans i tarm och mage, och kan ge flera olika hälsofördelar.

Skapa balanserad mage med Peptid

4) Var försiktig med antibiotika
Ibland måste man äta antibiotika vid sjukdom, men överanvändning är vanligt och det påverkar mage och tarm negativt: både dåliga och goda bakterier dör, vilket ofta ger lös mage och diaréer. I samband med penicillinkurer är det viktigt att äta probiotika för att minska de negativa effekterna.

5) Stressa inte vid måltiderna
Om man inte tar sig tid och bara ”kastar” i sig maten så uppfattar kroppen födan som något negativt istället för något bra. Dessutom blir näringsupptaget sämre på grund av stressen och kroppen kan inte tillgodogöra sig näringen på bästa sätt.

Detta är Peptid

  • Peptid är ett unikt kosttillskott med rena och säkra ingredienser som testats grundligt och är baserat på forskning.
  • Tillverkas endast från norsk lax av högsta kvalitet.
  • De viktigaste ingredienserna i Peptid är laxpeptider, Bacillus coagulans och svart rättika.
  • Peptiderna är kluvna fiskproteiner, som utvunnits (hyrolyserats) från fiskprotein.
  • Har visat sig ha positiva effekter för mage, tarm och matsmältning. Andra positiva effekter är viktreglering och muskelbyggande egenskaper.

Relaterade artiklar

Expertens råd – till dig med ballongmage

Känner du dig ofta trött, hängning och känner dig uppblåst? Då kanske du har en mage och tarm i obalans. Forskning visar att mage och tarm står för 80 procent…

Proteiner – livsviktiga för att kroppen ska fungera normalt!

Bara i människokroppen finns det runt 1 miljon olika proteiner. Proteiner har en central roll i kroppen och fungerar bland annat som byggstenar och är helt avgörande för att bilda…

Kom igång efter semestern!

För många är det extra svårt att komma igång efter semestern. Veckor med god mat och dryck och extra lata dagar sätter sina spår, både fysiska och psykiska. Man har…

Som att äta lax varje dag

Om du tar Peptid före varje måltid kan du få samma resultat som om du hade ätit lite lax varje dag. Vi har länge haft uppfattningen om att det är…