Proteiner – livsviktiga för att kroppen ska fungera normalt!

Bara i människokroppen finns det runt 1 miljon olika proteiner. Proteiner har en central roll i kroppen och fungerar bland annat som byggstenar och är helt avgörande för att bilda skelett, organ, vävnad och muskler för att bara nämna några.
Proteiner bidrar även till att skydda kroppen och förstöra oönskade virus och bakterier och är därmed mycket viktiga för vårt immunförsvar.

Det är nödvändigt att vår kropp klarar att smälta och bryta ned proteinerna så att den tar till sig den näring den behöver på bästa möjliga sätt. Detta sker huvudsakligen med hjälp av kroppens tarmar och därför är det viktigt att ha en tarm i balans som faktiskt klarar av denna uppgift. Tyvärr har det visat sig att väldigt många norrmän har en obalanserad tarm, och över 25 % av befolkningen har även besvär direkt relaterade till tarmen. I väldigt många fall klarar inte sjukvården att fastställa vad detta beror på, och många får därmed diagnosen IBS (irritabel tarm). Gemensamt för dessa är att de i allmänhet reagerar på olika livsmedel så att man upplever olika former av besvär knutna till mage och tarm. Detta är något som bidrar till att sänka livskvaliteten väsentligt.

Proteiner består av en rad mindre beståndsdelar som heter aminosyror. För att kroppen ska kunna producera proteiner på egen hand är den beroende av tillförsel av vissa aminosyror, eftersom kroppen endast klarar att producera 12 av de 20 nödvändiga aminosyrorna. De mindre men lika livsviktiga proteinerna innehåller färre aminosyror än de större proteinerna, och dessa kallas vanligtvis peptider.

Peptider tas upp av tarmen på ett bättre och mycket snabbare sätt än större proteiner, men det beror som sagt på om din tarm faktiskt klarar av att ta till sig detta på rätt sätt. Det är därför viktigt att se till att ha en balanserad tarm. Det ger både bättre näringsupptag och matsmältning, som i sig kan ge en rad fördelar, men även mindre mag- och tarmrelaterade besvär.

Proteinkällor som innehåller tillräckligt av alla de essentiella aminosyrorna kallar vi fullvärdiga proteiner. Detta finns huvudsakligen i animaliska livsmedel som kött, fisk, ägg och mjölk. Särskilt fisk har visat sig ha proteiner av mycket hög kvalitet.

Peptid är ett unikt norskproducerat kosttillskott som innehåller peptider från norsk lax!

Testa Peptid nu helt GRATIS* i 30 dagar!

Relaterade artiklar

Expertens råd – till dig med ballongmage

Känner du dig ofta trött, hängning och känner dig uppblåst? Då kanske du har en mage och tarm i obalans. Forskning visar att mage och tarm står för 80 procent…

Fem vägar till en bättre tarmflora

Våra tarmar har större betydelse än vad forskarna tidigare trott. Här är fem tips till en bättre tarmflora – och norska Peptid som kan hjälpa dig. – En välfungerande tarm…

Kom igång efter semestern!

För många är det extra svårt att komma igång efter semestern. Veckor med god mat och dryck och extra lata dagar sätter sina spår, både fysiska och psykiska. Man har…

Som att äta lax varje dag

Om du tar Peptid före varje måltid kan du få samma resultat som om du hade ätit lite lax varje dag. Vi har länge haft uppfattningen om att det är…