Kom igång efter semestern!

För många är det extra svårt att komma igång efter semestern. Veckor med god mat och dryck och extra lata dagar sätter sina spår, både fysiska och psykiska.

Man har kanske fått några extra oönskade kilon och om man har varit utomlands kan dessutom magen och tarmen kommit i obalans. Man kanske också lurar sig själv att tro att det är bra för kroppen att bara vila, och att den inte tar någon skada av det.

– En del tror kansEn del tror kanske att en riktigt slö semester är bra för kroppen, men så är det tyvärr inte, säger läkaren Jerk W. Langer.

– När folk säger att de ska stressa ner och ladda batterierna genom att göra absolut ingenting sker det motsatta. Man blir istället svagare både fysiskt och psykiskt.

Han hänvisar till en undersökning från Rigshospitalet i Danmark som visar att 14 dagars inaktivitet påverkar oss negativt både fysiskt och mentalt.
– Man såg i undersökningen att man under sådana perioder bildar mer fettvävnad och man kunde se att den la sig på de inre organen. Försökspersonerna förlorade också muskelmassa och deras blodsockerreglering försämrades. Allt detta är förstadier och kan med tiden leda till välfärdssjukdomar.

Två veckor med glass, grillat, öl och lite aktivitet kan man utan problem komma tillbaka från, men faktum är att det tar dubbelt så lång tid för kroppen att komma i form igen som det tar att bryta ner den.

Här är 5 enkla tips för att snabbt komma tillbaka till vardagen:

 1. Sund och varierad kost
  Detta är inget nytt, men kanske just därför så viktigt. Om man är hungrig är det lätt att man lagar något enkelt och spontant, vilket man helst vill undvika. Planering är ofta nyckeln till en sund och varierad kost.
 2. Fysisk aktivitet
  Detta är inte heller någon revolutionerande tanke, men ändå avgörande för att kroppen ska fungera i vardagen och för att du ska trivas med dig själv.
 3. Undvik kvällssnacksen
  Efter flera veckors semester och lugna dagar har kroppen vant sig vid mat och dryck som man kanske inte äter så mycket annars. Det kan leda till att vanan att unna sig något gott snabbt blir en del av vardagen. Då är det viktigt att kunna stå emot. Om du måste äta något, välj ett nyttigt alternativ.
 4. Bra vanor – stressa mindre
  Hektiska vardagar med mycket jobb och eftermiddagar och kvällar med aktiviteter och andra måsten resulterar ofta i enkla och snabba lösningar när det kommer till saker som mat. En stressad och orytmisk vardag leder fort till obalans i tarmen. Faktum är att mer än 25 % lider av det, och det när det inte är semester! Återigen kan bra planering vara lösningen. Oavsett är det alltid bra att försöka stressa mindre.
 5. Ge kroppen extra tillskott – få tarmen i balans
  Om du behöver lite extra hjälp i vardagen, vilket många faktiskt gör, finns det bra lösningar för att hålla kroppen i balans. Forskare vid bland annat Haukeland Universitetssykehus och Universitetet i Bergen har kommit fram till att laxpeptider har mycket goda effekter som kan få mage och tarm i balans så att både matsmältning och förbränning fungerar så optimalt som möjligt.

Forskning visar att en balanserad tarm kan ha en enorm betydelse för hur kroppen fungerar i vardagen, både fysiskt och psykiskt. Dessutom kan man härleda så stor del som 80 % av alla sjukdomar från tarmen. Eftersom tarmen också är den viktigaste källan till ett bra immunförsvar är det ganska tydligt hur man kan få en balanserad kropp – även under semestern!

Peptid är ett direkt resultat av den forskningen och är utvecklat och producerat i Norge i samarbete med Olav Høstmælingen. Rekommendationen är att få i sig peptider varje dag oavsett kostvanor och träning, eftersom det är detsamma som att äta lite nyttig, norsk lax varje dag. Laxpeptider har visat sig bidra till bra matsmältning och ökad fettförbränning, vilket gör att Peptid även passar dig som vill få bättre viktkontroll.

Så övergången till vardagen behöver kanske inte bli så jobbig trots allt… ☺

Detta är Peptid

 • Peptid är ett unikt kosttillskott med rena och säkra ingredienser som testats grundligt och är baserat på forskning.
 • Tillverkas endast från norsk lax av högsta kvalitet.
 • De viktigaste ingredienserna i Peptid är laxpeptider och Bacillus coagulans. Peptiderna är kluvna fiskproteiner, som utvunnits (hyrolyserats) från fiskprotein.
 • Har positiva effekter för mage, tarm och matsmältning. Andra positiva effekter är viktreglering och muskelbyggande egenskaper.

Relaterade artiklar

Expertens råd – till dig med ballongmage

Känner du dig ofta trött, hängning och känner dig uppblåst? Då kanske du har en mage och tarm i obalans. Forskning visar att mage och tarm står för 80 procent…

Proteiner – livsviktiga för att kroppen ska fungera normalt!

Bara i människokroppen finns det runt 1 miljon olika proteiner. Proteiner har en central roll i kroppen och fungerar bland annat som byggstenar och är helt avgörande för att bilda…

Fem vägar till en bättre tarmflora

Våra tarmar har större betydelse än vad forskarna tidigare trott. Här är fem tips till en bättre tarmflora – och norska Peptid som kan hjälpa dig. – En välfungerande tarm…

Som att äta lax varje dag

Om du tar Peptid före varje måltid kan du få samma resultat som om du hade ätit lite lax varje dag. Vi har länge haft uppfattningen om att det är…