IRRITABEL TARM

Detta hör vi allt oftare, men vad innebär egentligen irritabel tarm?
IRRITABEL TARM
(IBS, Irritable Bowel Syndrome) är en term på magbesvär som beror på avvikande tjocktarmsfunktion och drabbar 10–25 procent av befolkningen. Orsaken är okänd och sjukdomen är godartad. Symtomen är: obehag, stört avföringsmönster, uppblåsthet och magsmärtor. Irritabel tarm eller irritabel tjocktarm är ett ämne som intresserar allt fler, och detta en gång tabubelagda ämne är nu ofta en snackis bland folk.

För många innebär irritabel tjocktarm att läkaren inte riktigt vet vad som är problemet, vad man inte tål eller varför. Man antar att regelbunden användning av antibiotika tidigare eller som barn kan spela en roll och bidra till obalans i tarmfloran. Dessutom är kosthållningen och livsstilen viktiga. Särskilda kolhydrater och fibrer som inte tas upp tillräckligt bra i tunntarmen fermenteras av bakterier i tjocktarmen och ger gasbildning. Om det finns för mycket bakterier i tunntarmen ger gasen värre smärtor eftersom tarmen är trängre där.
25 PROCENT AV BEFOLKNINGEN…
En irritabel tarm kan påverka livet i hög grad, och upp till 25 procent av befolkningen upplever någon sorts obehag. Tack vare ny teknologi kan forskarna idag förstå tarmen bättre, och på senare tid har man upptäckt att tarmen är viktigare än man tidigare antagit. Tarmen kommunicerar med hjärnan, och hjärnan kommunicerar med tarmen (”gut brain axis”). Just därför visar nyare studier att stress, ångest och den psykiska hälsan också kan påverka tarmens funktioner. Många går utan att vara medvetna om det omkring med en obalanserad tarmflora och upplever besvär relaterade till en irriterad tarm.

En etablerad behandling är FODMAP-dieten (fermenterbara oligo-, di- och monosackarider och polyoler), alltså en kosthållning med lite av dessa sockerarter (fibrer). Dessutom har man för att få tarmen i balans sett att laxproteiner har en positiv effekt på tarmslemhinnan och bacillus coagulans (probiotika) kan vara en möjlig lösning eftersom tarmfloran ändras i positiv riktning. Bacillus coagulans (sporbildande bakterie) är sedan början av förra århundradet känd för sina positiva egenskaper för patienter med tarmproblem (IBS).

https://www.globalhealingcenter.com/natural-health/bacillus- coagulans-probiotic-strain/
https://medlineplus.gov/druginfo/natural/1185.html
http://www.sabinsa.com/newsroom/articles/bacillus-coagulans-probiotic-of-choice-nutracos-march-april-2012.pdf
BALANS I TARMEN GER BALANS I LIVET 
Laxpeptider (korta aminosyrakedjor) är små bitar av laxprotein. Peptiderna bryts inte ned av magsyran, utan de är ”färdigsmälta” och går rakt ned i tarmen. Patienter med inflammerad och irritabel tarm har problem med det protein som binder samman tarmcellerna. Det kan leda till läckage och inflammationsliknande tillstånd. Laxpeptiderna i Peptid+ kan bidra till återuppbyggnaden av detta protein, mildra inflammationer och stimulera immunförsvaret. Bacillus coagulans bidrar till god tarmflora och en frisk tarm i ”balans”, man får bättre näringsupptagning, bättre möjlighet till viktkontroll och känner ett överskott som leder till ökad livskvalitet.
PEPTID+
Peptid+ är gjort för tarmhälsa. Laxpeptider (prebiotika) och bacillus coagulans (probiotika) och B-vitaminer (B5, B6, B9 och B12). Laxpeptiderna (små proteinbitar som är uppbyggda av aminosyror) ger näring till tarmen och tarmfloran. Tarmslemhinnan förnyas var 24:e timme och kräver kontinuerlig näring för att underhållas och nybildas.

Dålig eller otillräcklig kosthållning och okritisk användning av antibiotika kan leda till dålig tarmflora samt inflammerad och irritabel tarm. Laxpeptiderna i Peptid+ kan bidra till återuppbyggnaden av proteinet, mildra inflammationer och stimulera immunförsvaret. Tarmens allmänna funktion kan förbättras och tarmen känns bättre.

I kroppen kan laxpeptiderna bland annat öppna GLUT4-porten som bidrar till att glukos omvandlas till energi i muskelcellerna (glykogenlager) istället för fett i fettcellerna. En ökad energinivå gör god effekt vid aktiviteter och träning. Dessutom har man så småningom chans att gå ner i vikt.

Vill du se mer om Peptid+ – se filmen

Relaterte artikler

ÖVERVIKT

Experter: Laxpeptider kan få dig att gå ner i vikt! Är du överviktig? Tränar du kanske utan att nå de resultat du önskar? Eller är det kosthållningen som inte är…

UPPBLÅST MAGE

Upplever du luft i magen eller går du runt och känner dig uppblåst hela tiden? VANLIGARE ÄN DU TROR! Alla upplever luft i magen av och till, några oftare än…

LÖS MAGE

Att vara lös i magen är ingen höjdare. Har du till exempel varit med om att toaletten är upptagen när du bara måste dit? Har du alltid koll på var…

HÅRD MAGE/FÖRSTOPPNING

Upplever du att magen eller tarmen gör uppror och att tarmarna inte töms, eventuellt mycket luft eller smärtor, för lös avföring? Detta är skäl att uppsöka läkare. En del besvär…