UPPBLÅST MAGE


Upplever du luft i magen eller går du runt och känner dig uppblåst hela tiden?

VANLIGARE ÄN DU TROR!
Alla upplever luft i magen av och till, några oftare än andra. Många av de som besväras av luft i magen har en irritabel tarm, och många vet inte ens om det förrän de blir upplysta om det.

Förstoppning är också en vanlig orsak. Celiaki, matallergi eller matintolerans kan vara orsaken, men tack och lov är orsakerna oftast helt ofarliga och besvären kan minskas med enkla åtgärder.

Utan att veta om det besväras upp till 25 procent av oss av en tarm i obalans. Med ny teknologi och ökat fokus på magen och tarmen har man kommit fram till att tarmen och dess ”bakteriebiotop” är mycket viktigare än man tidigare antagit. Tarmen kommunicerar med hela kroppen och är därmed viktig för välmående och trivsel men kan även bidra till sjukdomar.

TIPS FÖR ATT MINSKA UPPBLÅSTHET:
Undvik att svälja för mycket luft. Det låter kanske enkelt, men det är många dagliga aktiviteter som kan leda till att man sväljer luft.

1. Rökning är en av dem. Rökare kan svälja betydligt mer luft än icke-rökare, och om du besväras av uppblåsthet rekommenderas det starkt att sluta röka.
2. Hur äter du? Tugga maten väl. Låt måltiden ta tid. Då sväljer du mindre luft och matsmältningen kan bli bättre. Det är inte heller bra att äta på stående fot. Sitt ned och ta det lugnt när du äter.
3. Du bör hålla dig undan från kolsyrade drycker och sugrör!
4. Tuggummi och sötsaker, inte minst hårt godis, bör undvikas.
5. Och inte minst gamla bonderåd: Håll dig undan från ärtor, bönor, linser, kål och rotsaker.

TARMEN ÄR VIKTIG
Tarmen är som sagt viktigare än vad man tidigare har antagit. Om man har ont i magen ger tarmen hjärnan besked om detta. Men vet att hjärnan även ger besked åt andra hållet – därför kan stress utlösa mag- och tarmbesvär. Det är alltså viktigt att ta det lugnt och försöka stressa mindre, men det är lättare sagt än gjort i en alltmer stressande vardag.

Även en fysiskt aktiv livsstil ger bättre tarmfunktion – bara en halvtimmes promenad om dagen kan ge positiva resultat.

PEPTID+
Peptid+ är gjort för tarmhälsa. Laxpeptider (prebiotika) och bacillus coagulans (probiotika) och B-vitaminer (B5, B6, B9 och B12). Laxpeptiderna (små proteinbitar som är uppbyggda av aminosyror) ger näring till tarmen och tarmfloran. Tarmslemhinnan förnyas var 24:e timme och kräver kontinuerlig näring för att underhållas och nybildas.

Dålig eller otillräcklig kosthållning och okritisk användning av antibiotika kan leda till dålig tarmflora samt inflammerad och irritabel tarm. Laxpeptiderna i Peptid+ kan bidra till återuppbyggnaden av proteinet, mildra inflammationer och stimulera immunförsvaret. Tarmens allmänna funktion kan förbättras och tarmen känns bättre.

I kroppen kan laxpeptiderna bland annat öppna GLUT4-porten som bidrar till att glukos omvandlas till energi i muskelcellerna (glykogenlager) istället för fett i fettcellerna. En ökad energinivå gör god effekt vid aktiviteter och träning. Dessutom har man så småningom chans att gå ner i vikt.

Vill du se mer om Peptid+ – se filmen

Relaterte artikler

IRRITABEL TARM

Detta hör vi allt oftare, men vad innebär egentligen irritabel tarm? IRRITABEL TARM (IBS, Irritable Bowel Syndrome) är en term på magbesvär som beror på avvikande tjocktarmsfunktion och drabbar 10–25…

ÖVERVIKT

Experter: Laxpeptider kan få dig att gå ner i vikt! Är du överviktig? Tränar du kanske utan att nå de resultat du önskar? Eller är det kosthållningen som inte är…

LÖS MAGE

Att vara lös i magen är ingen höjdare. Har du till exempel varit med om att toaletten är upptagen när du bara måste dit? Har du alltid koll på var…

HÅRD MAGE/FÖRSTOPPNING

Upplever du att magen eller tarmen gör uppror och att tarmarna inte töms, eventuellt mycket luft eller smärtor, för lös avföring? Detta är skäl att uppsöka läkare. En del besvär…