LÖS MAGE

Att vara lös i magen är ingen höjdare. Har du till exempel varit med om att toaletten är upptagen när du bara måste dit? Har du alltid koll på var närmaste toalett är bara i fall att?

Det finns många orsaker till lös mage. Virus, bakterier från mat och dryck och ovana bakterier i nya länder. Förutom virus och bakterier finns det också psykiska orsaker till att magen gör uppror: stress vid examen jobb eller annat, oro på jobbet eller privat. Nervositet inför kommande aktiviteter. Samtliga dessa är typiska situationer eller händelser som kan ge lös mage. Lös mage är vanligtvis ofarligt och brukar gå över av sig själv inom några dagar. Andra upplever att det är ett kroniskt problem. Lös mage kan också vara ett resultat av en tarm i obalans, även kallad irritabel tjocktarm. En tarm i obalans kan kopplas till obalans i tarmfloran.

Alla är vi olika, och kroppen reagerar på olika sätt. Det är viktigt att tarmfloran är i balans för att magen och tarmen ska fungera bra. De senaste åren har man forskat mycket om magen och tarmen. Vid Haukeland sjukhus och universitetet i Bergen har man forskat om laxpeptider. Laxpeptider är små proteinbitar som är sammanbundna med aminosyror och har visat sig vara bra för tarmbalansen. Forskarna har sett att en tarm i balans kan ge bättre matsmältning och minska tarmrelaterade besvär. Med balans i tarmen får man även ökat näringsupptag och mer energi i vardagen. Vid lös mage upplever många minskad energinivå, som i sin tur inverkar på livskvaliteten.

TIPS MOT LÖS MAGE
1. Mycket vatten för att hålla vätskebalansen.
2. Undvik fruktjuice, läsk och mjölk.
3. Lite salt: binder vätskan i kroppen.
4. Åt små och regelbundna måltider.

PEPTID+
Peptid+ är gjort för tarmhälsa. Laxpeptider (prebiotika) och bacillus coagulans (probiotika) och B-vitaminer (B5, B6, B9 och B12). Laxpeptiderna (små proteinbitar som är uppbyggda av aminosyror) ger näring till tarmen och tarmfloran. Tarmslemhinnan förnyas var 24:e timme och kräver kontinuerlig näring för att underhållas och nybildas.

Dålig eller otillräcklig kosthållning och okritisk användning av antibiotika kan leda till dålig tarmflora samt inflammerad och irritabel tarm. Laxpeptiderna i Peptid+ kan bidra till återuppbyggnaden av proteinet, mildra inflammationer och stimulera immunförsvaret. Tarmens allmänna funktion kan förbättras och tarmen känns bättre.

I kroppen kan laxpeptiderna bland annat öppna GLUT4-porten som bidrar till att glukos omvandlas till energi i muskelcellerna (glykogenlager) istället för fett i fettcellerna. En ökad energinivå gör god effekt vid aktiviteter och träning. Dessutom har man så småningom chans att gå ner i vikt.

Vill du se mer om Peptid+ – se filmen

Relaterte artikler

IRRITABEL TARM

Detta hör vi allt oftare, men vad innebär egentligen irritabel tarm? IRRITABEL TARM (IBS, Irritable Bowel Syndrome) är en term på magbesvär som beror på avvikande tjocktarmsfunktion och drabbar 10–25…

ÖVERVIKT

Experter: Laxpeptider kan få dig att gå ner i vikt! Är du överviktig? Tränar du kanske utan att nå de resultat du önskar? Eller är det kosthållningen som inte är…

UPPBLÅST MAGE

Upplever du luft i magen eller går du runt och känner dig uppblåst hela tiden? VANLIGARE ÄN DU TROR! Alla upplever luft i magen av och till, några oftare än…

HÅRD MAGE/FÖRSTOPPNING

Upplever du att magen eller tarmen gör uppror och att tarmarna inte töms, eventuellt mycket luft eller smärtor, för lös avföring? Detta är skäl att uppsöka läkare. En del besvär…