HÅRD MAGE/FÖRSTOPPNING


Upplever du att magen eller tarmen gör uppror och att tarmarna inte töms, eventuellt mycket luft eller smärtor, för lös avföring? Detta är skäl att uppsöka läkare. En del besvär hittar man ingen förklaring till, men ny kunskap har gett oss en bättre förståelse av vad som sker i tarmen. Matsmältningssystemets primära funktion är att smälta maten. Själva matsmältningen är en process för att bryta ner näringsämnen till så små enheter att de kan tas upp i blodet och lymfsystemet och spridas ut till cellerna i kroppen, som drar nytta av näringsenheterna som energi och byggklossar för att reparera, underhålla och bilda nya celler och vävnad som kroppen behöver. Man är på god väg att förstå den roll som tarmens biotop har. Bakterieflorans (biotopens) sammansättning i tarmen har betydelse för liv och hälsa för personen och spelar en viktig roll vad gäller orsaken till en rad tillstånd, till exempel hård mage. Hård mage kan ha olika orsaker – några allvarligare än andra. De flesta är helt ofarliga. Det finns ingen anledning att gå igenom samtliga orsaker till obstipation (hård mage), men:
NÅGRA MÖJLIGA ORSAKER TILL HÅRD MAGE 
1. Obalans i tarmfloran.
2. Fiberfattig mat är en välkänd orsak till hård mage. Exempel på sådan mat är ”lätta kolhydrater”, fiberfattig kost.
3. Stillasittande (risk för diabetes typ 2, hjärt- och kärlsjukdomar, fetma, obstipation etc.), att inte vara aktiv, sitta framför datorn och TV:n, mötesverksamhet, bil. En aktiv livsstil ger som bekant en rad hälsofördelar och positiv effekt på magen.
4. Oregelbundna toalettvanor – etablera regelbundna vanor.
5. Lågt vätskeintag.
1. Gör ändringar för att få en stabil tarm och bra tarmflora. Det kan vara enkla ändringar i vardagen som fiberrik kost, en aktiv livsstil och eventuellt kosttillskott som Peptid+ (läs mer om fördelarna med Peptid+ nedan).
2. Det kan verka enkelt, men det kan ofta ge goda resultat: Ta dig tid för toalettbesöken. Om du struntar i toalettbesöket kommer tarmen ur rytmen, och de naturliga tömningsreflexerna i tarmen undertrycks.
3. Drick mer vatten.
EN TARM I BALANS
Forskarna har som sagt upptäckt att bakteriefloran är viktig för tarmens allmänna funktioner. En stabil, välfungerande tarm kan förhindra problem med matsmältningen. En stabil tarm tar dessutom upp näringsämnen bättre, vilket ger en högre energinivå. En aktiv livsstil ger definitivt en positiv effekt, och motion inverkar direkt på tjocktarmens funktion (kap. 30 ”Medicinska mag- och tarmsjukdomar” av professor Per Hellström, gastroenterologi/hepatologi, Akademiska sjukhuset, Uppsala).
PEPTID+
Peptid+ är gjort för tarmhälsa. Laxpeptider (prebiotika) och bacillus coagulans (probiotika) och B-vitaminer (B5, B6, B9 och B12). Laxpeptiderna (små proteinbitar som är uppbyggda av aminosyror) ger näring till tarmen och tarmfloran. Tarmslemhinnan förnyas var 24:e timme och kräver kontinuerlig näring för att underhållas och nybildas.

Dålig eller otillräcklig kosthållning och okritisk användning av antibiotika kan leda till dålig tarmflora samt inflammerad och irritabel tarm. Laxpeptiderna i Peptid+ kan bidra till återuppbyggnaden av proteinet, mildra inflammationer och stimulera immunförsvaret. Tarmens allmänna funktion kan förbättras och tarmen känns bättre.

I kroppen kan laxpeptiderna bland annat öppna GLUT4-porten som bidrar till att glukos omvandlas till energi i muskelcellerna (glykogenlager) istället för fett i fettcellerna. En ökad energinivå gör god effekt vid aktiviteter och träning. Dessutom har man så småningom chans att gå ner i vikt.

Vill du se mer om Peptid+ – se filmen

Relaterade artiklar

IRRITABEL TARM

Detta hör vi allt oftare, men vad innebär egentligen irritabel tarm? IRRITABEL TARM (IBS, Irritable Bowel Syndrome) är en term på magbesvär som beror på avvikande tjocktarmsfunktion och drabbar 10–25…

ÖVERVIKT

Experter: Laxpeptider kan få dig att gå ner i vikt! Är du överviktig? Tränar du kanske utan att nå de resultat du önskar? Eller är det kosthållningen som inte är…

UPPBLÅST MAGE

Upplever du luft i magen eller går du runt och känner dig uppblåst hela tiden? VANLIGARE ÄN DU TROR! Alla upplever luft i magen av och till, några oftare än…

LÖS MAGE

Att vara lös i magen är ingen höjdare. Har du till exempel varit med om att toaletten är upptagen när du bara måste dit? Har du alltid koll på var…