Så här påverkas magen av fet julmat

Vi är många som går i samma fälla varenda jul: Vi äter för mycket och känner av en proppfull magsäck och magsmärtor i flera timmar efter julbordet. Revbensspjäll med skinn, Janssons frestelse, julskinka, prinskorv, ost, sill och allt annat fett sätter igång en kraftig process i kroppen som många inte är medvetna om.

Det besvärliga för många är att magen lätt blir orolig under julen. När kroppen får i sig mycket fet mat blir den liggande längre i magsäcken och ger en försenad magsäckstömning. Detta kan ge extra besvär och obehag, säger kostläkaren Ragnhild Lekven Fimreite.

Överläkare rekommenderar laxpeptider
Kvaliteten på matsmältningen är i regel ett direkt resultat av den mat du äter och det liv du lever. Om man exempelvis har en känslig eller irritabel tarm kan man också få mycket besvär av fet mat, och eventuellt lösare mage och tätare toabesök, säger Olav Høstmælingen.

Jag kan rekommendera att prova Peptid+ om man lider av magbesvär i allmänhet och vid julmat i synnerhet. Det har gjorts mycket forskning om laxpeptider, och det råder ingen tvekan om att de har en positiv effekt på matsmältningen. Vid Haukeland Universitetssykehus och Universitetet i Bergen har man länge forskat om fiskproteins hälsofrämjande egenskaper. Även i andra länder har man fått upp ögonen för vilka effekter proteiner kan ha på mage och tarm. Peptid+ är ett direkt resultat av den forskningen. Huvudingrediensen i tabletterna är hydrolyserade proteiner, så kallade peptider, från norsk lax av högsta kvalitet.

– När peptiderna i Peptid+ kommer ner i magsäcken bryts de inte ner, utan passerar direkt ner i tarmen. Laxpeptiderna i Peptid+ har visat sig ge positiva effekter också för de med irriterad och inflammerad tarm. Man uppskattar att så stor del som 20–25 % av befolkningen lider av obalans i tarmen, berättar Olav Høstmælingen.

– Det har också visat sig att laxpeptider ökar produktionen av gallsyra i kroppen och vi känner till att gallsyra ökar energiomsättningen i de bruna fettcellerna, vilket bromsar fetma (ökar fettförbränningen) och minskar mängden blodsocker efter måltiderna.

Läs mer om vilka andra hälsofördelar Peptid+ kan innebära för dig som lider av övervikt eller mag- och tarmrelaterade besvär.

Relaterade artiklar

Detta ska du undvika – om du drabbats av IBS

Viss mat är särskilt dålig om man har problem med mage och tarm. Här är kosten du bör undvika – och den oväntade hjälpen från Norge. – Tabletten Peptid+ bidrar…

Ny IBS-studie: ”Resultatet är uppseendeväckande”

IBS-patienters tarm släpper igenom bakterier annorlunda än hos friska personer, visar en ny svensk studie. Överläkaren Olav Høstmælingen menar att ett norskt preparat kan hjälpa dessa patienter. – Peptid+ gör…

Därför får du ballongmage – är vanligaste problemen

Mat som kan ge ballongmage: – Mejerivaror (främst vid känslighet mot laktos) – Fikabröd gjort på vetemjöl (vid intolerans mot gluten). Använd havre. – Produkter rika på stärkelse och svårsmälta…

Medlet kan hjälpa dig att få plattare mage

Peptid+ är tabletten som gjort succé mot mag- och tarmbesvär. Eftersom den innehåller laxpeptider kan den också hjälpa till med viktkontrollen. – Vår förklaring till viktnedgång hos flera användare kan…

Nya metoden mot IBS: Laxpeptider

I Norge har kosttillskottet gjort succé och ett av dess aktiva ämnen har patent mot IBS i USA. Men hur fungerar egentligen Peptid+? Här är svaret. – Sedan tidigare är…

Efter 30 års plågor – så fick Pia hjälp med magen

Hennes mage och tarmar krånglade i 30 år – tills hon hittade Peptid+. Nu har Pia Söderqvist från Ryd i Småland äntligen fått bukt med problemen. – Nu mår jag…