Vad är IBS? Experten reder ut


Många svenskar får diagnosen IBS för sina mag- och tarmproblem.
Men vad innebär diagnosen? Överläkaren Olav Høstmælingen förklarar.
– Det är ett kroniskt tillstånd, men de flesta upplever bra perioder också, säger han.

Närmare 25 procent av alla vuxna svenskar har återkommande problem med tarm och mage, något som läkarna ofta benämner som IBS, (Irritable Bowel Syndrome).

– Det finns internationellt framtagna kriterier för att ställa diagnosen: problemen lindras i samband med avföring, toalettvanorna förändras när symptomen dyker upp och avföringen ser annorlunda ut än vanligt. IBS anses av läkarna vara ett ”godartat” tillstånd men livskvaliteten påverkas betydligt, berättar Olav Høstmælingen.

Mag –och tarmproblem? Prova Peptid+ GRATIS* nu!

”Kan underlätta för IBS”
Samtidigt är IBS en diagnos som ställs när läkarna uteslutit andra möjliga sjukdomar och problem genom exempelvis blodprover, röntgen, vävnadsprover och undersökning av avföring:

– Orsaken till IBS är okänd, men det finns flera olika teorier. En är att man har en obalans av ”rätt” bakterier i tarmen. Vi har tio gånger fler bakterier i tarmen än celler i kroppen och tarmfloran står för minst lika många kemiska reaktioner som tarmen. Avvikelser där kan ha stor betydelse för IBS. Andra orsaker kan vara att maten förvärrar vissa problem, en annan teori är att ett stort intag av antibiotika som barn kan öka risken för IBS senare i livet, säger Høstmælingen.

Tittar på nya samband
Enligt honom har modern forskning även hittat andra samband som kan komma ett steg närmare att lösa IBS-gåtan:
– Hjärnan kommunicerar med bakterierna i tarmen och man misstänker att störningar i nervsystemet kan inverka negativt. Man tittar även på sammansättningen av tarmens hormoner och immunsystemet generellt, men i nuläget är det osäkert hur mycket det påverkar.

Har blivit populärt
Även om det i dag är okänt varför man drabbas av IBS finns det lindring att få. Norsktillverkade medlet Peptid+ har blivit mycket populärt i landet tack vare dess unika egenskaper (se faktaruta), nu finns tabletten även i Sverige. Innehållet, laxpeptider och bakteriekulturen Bacillus Coagulans, har visat sig ha god verkan i tarmen, påpekar Høstmælingen:

– Jag är personligen övertygad om att många patienter med IBS kan hjälpas av Peptid+.

Vanliga symptom på IBS

  • Smärtor eller obehag i nedre delen av magen, som lindras av tarmtömning.
  • Oregelbunden avföring. Många drabbas av ofullständig tömning, det vill säga att man måste gå på toaletten ofta och att det då kommer lite.
  • Avföringen är ofta lös men ibland hård. De flesta upplever båda delarna. OBS! Är avföringen färglös, blodig eller återkommande vattnig ska läkare uppsökas.
  • Återkommande problem med gaser och känsla av uppblåsthet, som ökar under dagen men försvinner på natten.
  • Gasproblemen förvärras efter måltid, särskilt efter mat med mycket kolhydrater.

Detta är Peptid+

  • Peptid+ är ett unikt kosttillskott med rena och säkra ingredienser som testats grundligt och är baserat på forskning.
  • Tillverkas endast från norsk lax av högsta kvalitet.
  • De viktigaste ingredienserna i Peptid+ är laxpeptider och Bacillus coagulans. Peptiderna är kluvna fiskproteiner, som utvunnits (hyrolyserats) från fiskprotein.
  • Har positiva effekter för mage, tarm och matsmältning. Andra positiva effekter är viktreglering och muskelbyggande egenskaper.

Relaterte artikler

”Känns som att jag fått livet tillbaka”

Svåra magproblem tvingade Tova Fjällström att sjukskriva sig. Men när mamma Märit hittade Peptid+ förändrades allt. – Det känns som att jag fått livet tillbaka, säger 27-åringen. Här beställer du…

Detta ska du undvika – om du drabbats av IBS

Viss mat är särskilt dålig om man har problem med mage och tarm. Här är kosten du bör undvika – och den oväntade hjälpen från Norge. – Tabletten Peptid+ bidrar…

Ny IBS-studie: ”Resultatet är uppseendeväckande”

IBS-patienters tarm släpper igenom bakterier annorlunda än hos friska personer, visar en ny svensk studie. Överläkaren Olav Høstmælingen menar att ett norskt preparat kan hjälpa dessa patienter. – Peptid+ gör…

Därför får du ballongmage – är vanligaste problemen

Mat som kan ge ballongmage: – Mejerivaror (främst vid känslighet mot laktos) – Fikabröd gjort på vetemjöl (vid intolerans mot gluten). Använd havre. – Produkter rika på stärkelse och svårsmälta…

Medlet kan hjälpa dig att få plattare mage

Peptid+ är tabletten som gjort succé mot mag- och tarmbesvär. Eftersom den innehåller laxpeptider kan den också hjälpa till med viktkontrollen. – Vår förklaring till viktnedgång hos flera användare kan…

Hans magbesvär är borta – efter 40 år med IBS

I nästan hela sitt vuxna liv har norske Bård Rygg haft svåra besvär med mage- och tarm. Tack varje Peptid+ är han äntligen kvitt problemen – och har fått en…